UUSIMMAT TIEDOT: Koronavirus (COVID-19) tässä

Néstor
Martín-Fernández
de la Torre

KANARIALAISEN MODERNISMIN SYDÄN

Néstor Martín-Fernández de la Torre, taiteen ystäville Néstor, on tärkeimpiä eurooppalaisen symbolistisen ja modernistisen maalaustaiteen edustajia. Taiteilijana hän pyrki aina tuomaan esiin Kanariansaarten ympäristön mahtavuutta, ja hänen työtään pidetään kanarialaisen persoonallisuuden ja sen perinteiden ylistyksenä. Monet asiantuntijat pitävät hänen tuotantoaan olennaisena osana 1900-luvun alun eurooppalaisia taidesuuntauksia.

Monet Kanariansaarilla kävijät tutustuvatkin hänen tuotantoonsa lähemmin, sillä hänen omaperäisellä näkemyksellään maailmasta ja kunnianosoituksellaan saarten valolle ja luonnolle on suuri taiteellinen arvo.

/
Laaja kansainvälinen
maine

Néstor Martín-Fernández de la Torre syntyi Las Palmas de Gran Canariassa vuonna 1887. Hänen taiteelliset kykynsä tulivat esiin jo hyvin varhain ja saivat hänet etsimään uusia ympäristöjä intohimojensa tyydyttämiseksi: Madrid, Bryssel, Lontoo ja lopulta Pariisi, missä hän koki art nouveaun (jugend) nousun ja jonne hän perusti ateljeensa, olivat näyttämö, jolla hän vakiintui maailmanlaajuisesti arvostettuna taiteilijana. Hän piti näyttelyitä Euroopan ja Latinalaisen Amerikan parhailla foorumeilla ja sai merkittäviä palkintoja.

1930-luvun alussa Néstor palasi Gran Canarialle taiteellisille ja emotionaalisille juurilleen ja perusti sinne ateljeensa. Tänä aikana hän aloitti mestariteoksensa, jonka jätti sittemmin keskeneräiseksi: Poema de los Elementos (Luonnonvoimien runo).

/
Rehevä ja
koristeellinen
estetiikka

Néstorin tuotanto imee innoituksensa symbolismista luodakseen erään aikansa erikoisimmista esteettisistä maailmoista. Se lähtee paikallisesta todellisuudesta luodakseen taiteellisen kokonaisuuden, joka vie saarten tarunomaiseen alkuperään. Hänen tuotannossaan ei ole sijaa kliseille, paikallisille ilmauksille eikä latteille folklorismeille, vain mytologialle ja klassikoiden uudelleentulkinnalle.

/
Kanarialainen kylä
(Pueblo Canario)

/
Kanarialainen kylä
(Pueblo Canario)

Kanarialainen kylä (Pueblo Canario) on Néstor Fernández de la Torre suuri maailma, paikka, joka heijastaa selkeästi Kanariansaarten suurta vaikutusta taiteilijan luomistyöhön. Hanke syntyi ajatuksesta levittää kanarialaista kulttuuria vierailijoiden keskuuteen, ja Néstor suunnitteli sen kokonaisuudessaan. Vaikka hän ei koskaan päässytkään näkemään työtään valmiina, se suoritettiin noudattaen hänen luonnoksiaan mahdollisimman hyvin. Kyse on suuresta arkkitehtonisesta ryhmästä, jossa voi kulkea perinteisten kanarialaisten rakenteiden innoittamien rakennusten keskellä ja uppoutua täysin saarten kulttuuriarvoihin.

Ver Pueblo Canario

/
Museo
Néstor

Kanarialaisen kylän arkkitehtonisen ryhmän sisällä on tämä uuskanarialaistyylinen kuvakokoelma vuodelta 1956, joka sisältää suurimman osan taiteilijan tuotannosta. Se on 12 salin tila, jossa esitetään sekä vaihtuvia näyttelyjä että pysyvä kokoelma, jossa voi katsella hänen merkittävimpiä teoksiaan: Morsiuslaulu (Epitalamio), Jousiampujapoika (El Niño Arquero)  ja kaksi kokoelmaa, jotka muodostavat Luonnonvoimien runon (Poema de los Elementos). Museon kanssa voi myös sopia opastetuista käynneistä, joilla voi tutustua syvällisesti taiteilijan tuotannon yksityiskohtiin.

Katso Museo Néstor

/
Pérez Galdós -teatteri
(Teatro Pérez Galdós)

Tämä teatteri on eräs parhaita tapoja päästä sisään Néstorin monipuoliseen tuotantoon. Vuoden 1918 tulipalon jälkeen arkkitehti Miguel Fernández de la Torre, taiteilijan veli, antoi tälle tehtäväksi uuden rakennuksen sisustuksen. Hänen vastuulleen tulivat esiripun, takapermannon lasiväliseinien, näyttämön aukon
Tämä teatteri on eräs parhaita tapoja päästä sisään Néstorin monipuoliseen tuotantoon. Vuoden 1918 tulipalon jälkeen arkkitehti Miguel Fernández de la Torre, taiteilijan veli, antoi tälle tehtäväksi uuden rakennuksen sisustuksen. Hänen vastuulleen tulivat esiripun, takapermannon lasiväliseinien, näyttämön aukon
ja erilaisten freskojen suunnittelu rakennuksen eri osiin. On myös mainittava Saint-Saëns-salonki, jossa taiteilijan jälki näkyy kangasmaalauksissa, koristereunuksissa, ikkunoissa, valaisimissa ja pienissä puupatsaissa.

Katso Pérez Galdós -teatteri (Teatro Pérez Galdós)