UUSIMMAT TIEDOT: Koronavirus (COVID-19) tässä

VIHELLYSKIELI

Gomeralainen vihellys on omalaatuinen viestintämuoto vihellyksillä, jota on käytetty vuosituhansia La Gomeralla. Tämä kieli toistaa vihelletyssä muodossa asukkaiden puhuman kielen, espanjan, ja vuosisatojen ajan se siirtyi isältä pojalle välineenä työssä kentällä. Valtio asetti sen koulujen oppiaineeksi vuonna 1999, ja nykyään se on maailman ainoa vihelletty kieli. Lasketaan, että noin 22 000 ihmistä osaa puhua sitä oikein. Kun siis kävelet La Gomeran vuorilla, ole tarkkana: voit yhä kuulla kahden keskustelevan henkilön vihellykset.
Tältä vihellyskieli kuulostaa

/
Vuosituhantiset
perinteet

Vihellyskielen loivat Kanariansaarten ensimmäiset asukkaat, guanchet, viestiäkseen rotkojen ja jyrkänteiden yli tarvitsematta liikkumatta paikaltaan. Alun perin se toisti alkuasukkaiden kieltä, kanarianberberiä, ja sitä käytettiin La Gomeran, lisäksi El Hierrolla,  Teneriffalla ja ja Gran Canarialla. Se mukautettiin espanjaan vasta 1500-luvulla, Kastilian kruunun vallattua Kanariansaaret. Siitä alkaen gomeralainen vihellys on siirtynyt sukupolvelta toiselle meidän päiviimme saakka, ja siitä on tullut kanarialaisen kulttuurin vertauskuva.

/
Maailmanperintö

Tunnustuksena gomeralaisen vihellyksen kulttuurisesta arvosta ja palkintona ponnistuksista pitää se elävänä UNESCO julisti sen henkiseksi maailmanperinnöksi vuonna 2009, korostaen sen hyödyllisyyttä saaren ympäristöön sopivana viestintäjärjestelmänä ja suurta teknistä monimutkaisuutta, johon se on kehittynyt.
Sijainti
La Gomera
Vuonna 1999
silbon kielen opiskelu tuli pakolliseksi kouluissa.
20.000
ihmistä puhuu silboa virheettömästi.
/
Gomeralaisen
ominaislaadun
tunnusmerkki
Nykyään gomeralainen vihellys on tärkeimpiä kanarialaisia kulttuurinäytöksiä. Jos siis haluat omin korvin kuulla, miltä tämä ainutlaatuinen kieli kuulostaa, eikä sinulla ole tilaisuutta kuunnella sitä kulkiessasi La Gomeran vuorilla, voit osallistua johonkin saaren perinteiseen juhlaan, jossa usein esitetään näytöksiä juhlamielessä.
Katso La Gomeran tapahtumat >