UUSIMMAT TIEDOT: Koronavirus (COVID-19) tässä

César Manriquen

Perintö

”Minusta tämä on maapallon kaunein paikka. Jos pystytte näkemään sen silmieni kautta, ajattelette samoin kuin minä”.
Lanzarotea voidaan pitää taiteilijan muovaamana saarena. Jokainen tälle saarelle saapuva vierailija aistii tämän tunnetun taiteilijan ja ekologian uranuurtajan César Manriquen vaikutuksen. Hänen työnsä jälki ja etenkin hänen ainutlaatuinen käsityksensä luonnon ja ihmisen välisestä suhteesta ovat nähtävissä saaren monissa kolkissa. Ne heijastuvat tämän saaren asukkaiden lisäksi kaikkien Kanariansaarilla elävien ajattelutavassa sekä luonnollisesti hänen muistoaan vaalivissa keskuksissa, jotka ovat Kanariansaarten suosittuja matkailukohteita.
Paljon Enemmän
Kuin Kuvanveistäjä
César Manrique (1919–1992) syntyi Lanzarotella. Tämä maalari, kuvanveistäjä, arkkitehti ja monialainen taiteilija opiskeli Madridissa. Hän matkusti monissa maissa ympäri maailman ja asui 1960-luvulla New Yorkissa, sen aikaisessa taiteen mekassa.

Kaksi vuotta myöhemmin hän palasi Lanzarotelle, ja asettui pysyvästi asumaan synnyinsaarelleen. Hän aloitti tällöin henkilökohtaisimman ja kunnianhimoisimman projektinsa: käyttää omaa saartaan paikkana, jossa muovata taiteellisia ideoitaan ja puolustaa ympäristöä säästäviä arvoja. Rakkaus omaan maahan ja mukaansatempaava persoonallisuus huolehtivat lopusta. Vuonna 1978 hän sai kansainvälisen ekologia- ja turismipalkinnon.
César Manriquen taiteellinen työ on hyvin laaja ja laadukas. Hänen työnsä jälki näkyy kuitenkin kaikkein selvimmin Lanzaroten maaperässä. Manrique pyrki aina kunnioittamaan mahdollisimman paljon ympäristöä ja sulauttamaan työnsä siihen saumattomasti. Näköalatornit, puutarhat, rannikon muokkaukset, kulttuurikeskukset… Ainutlaatuisia ja moderneja kohteita sisältävää luetteloa voitaisiin jatkaa loputtomiin. Hänen tämänsuuntaista taidettaan voi ihailla kaikkialla Lanzarotella, ja myös Fuerteventuralla, Teneriffalla, La Gomeralla ja El Hierrolla keskuksissa ja rakennelmissa, joille hän on antanut oman leimansa. Niitä ei ole tarkoitettu vain vierailtaviksi vaan myös silmäniloksi.
Jameos
Del Agua
Tämä luolasto oli ensimmäinen César Manriquen luoma taide-, kulttuuri- ja matkailukeskus, ja yksi parhaimmista taiteen ja luonnon välisen harmonian esimerkeistä. Taitelija käytti hyväkseen tulivuoren tunnelin sisätiloja luodakseen uskomattoman kauniin luonnollisen konserttisalin. Sen vieressä on palmupuisto tekojärvineen ja Casa de los Volcanes -museo (yksi maailman tärkeimmistä tutkimuskeskuksista).
Jameos del Agua
El Taro de Tahíche
Fundación
César Manrique
César Manriquen henkilökohtainen visio taiteeseen ja ekologiaan sai hänet muuntamaan laavakuplat kodikseen, jossa hän asui vuosia. Lukuisat aikakauden kuuluisat henkilöt yöpyivät tässä talossa, jossa toimii nykyisin César Manriquen nimeä kantava säätiö. Talossa on monia taitelijan töitä ja hänen yksityiskokoelmansa. Parhain tapa tutustua tämän ainutkertaisen taitelijan mielenlaatuun ja lahjakkuuteen onkin käyskennellä hänen asuinhuoneistojensa läpi.
César Manrique -säätiö
Lago
Martiánez
Kokonaan rannikolla sijaitseva Lago Martiánez on upea esimerkki merelle avautuvasta arkkitehtuurista. Jättiläismäisen smaragdin muotoinen laguuni levittäytyy 33 000 neliömetrin kokoiselle alueelle. Se kattaa viisi saarta, joilla on ravintoloita, grillejä ja juhlasaleja. Terassit ja kotoperäisten kasvien täyttämät puutarhat luovat eksoottisen ilmapiirin, ja alueella on myös useita taiteilijan veistoksia. Kokonaisuus sulautuu täydellisesti Kanariansaarten perinteiseen arkkitehtuuriin.
Lago Martiánez